top of page

Aldatma / Aldatılma

Duygusal ilişkilerde yaşanan sorunlar sıklıkla şikayetçi olduğumuz konulardandır. Arkadaşlarla bir araya geldiğimizde veya ailemizle konuşurken eşimizin / sevgilimizin hangi yönlerinden rahatsızlık duyduğumuzu sıkça dile getiririz. Ancak bir konu vardır ki bazen konuşulması, paylaşılması güç hale gelir: Aldatma ya da aldatılma. Kimimiz bu konu üzerinde konuşulmasına gerek olmadığına inanarak ayrılık kararı verir, kimimiz bu durumu yok saymaya çalışır ve bu yükü üzerinde tek başına taşır. Peki gerçekten üzerine düşünülecek bir konu değil midir?

Aldatma ilişkide ciddi bir krize yol açar. Bu krizin atlatılıp atlatılamayacağını anlayabilmek için bir süreye ihtiyaç vardır. Çift arasında bu konu konuşulabilir olduğu takdirde, yaranın sarılıp sarılamayacağını da test etme imkanı doğar.

Çift aldatmanın tanımı konusunda fikir birliğine varmakta zorluk yaşayabilir. Kimileri için cinsel birliktelik söz konusu değilse aldatma yoktur. Kimileri için ise duygusal bir yatırımın olması aldatmayı tanımlamak için yeterlidir. Tanım her ne olursa olsun, temelde güven ilişkisinin sarsılması söz konusudur. Bu durum hem aldatan hem de aldatılan kişide bir takım psikolojik yüklere sebebiyet verir. Aldatan kişi suçluluk ve utanç duygularıyla meşgul olabilirken aldatılan kişi daha karmaşık duygular ağında kendini bulabilir; öfke, değersizlik, güvensizlik, hayal kırıklığı gibi.

Peki ilişki tekrar düzeltilebilir mi?

Bu sorunun cevabı kişilerin motivasyonuna bağlı olarak şekillenmektedir. Bazen aldatma, ilişkideki birtakım aksaklıkları irdeleme imkanı doğurur. Çift ilişkide hangi alanlarda beslenemediğini, hangi ihtiyaçlarının tam doyurulmadığını tartışabilme imkanı bulur. Tüm bu konular tartışılırken aldatan kişinin sergileyeceği tutum ilişkinin akıbetinde önemli bir rol oynar. Aldatan kişi, yaşattığı durumun zedeleyiciliğinin farkında olup karşısındakini suçlamadan tekrar güven oluşturabileceği konusunda teminat verebildiği takdirde ilişkiye şans tanımak mümkün olabilmektedir. Ancak bunun zaman alacağı unutulmamalı ve bu durum yaşandıktan sonra hemen “eskisi gibi olmak” beklenmemelidir. Çoğunlukla aldatma yaşandıktan sonra ilişki zamanla ve “eskisinden farklı olarak” yeni bir dengeye oturacaktır.

Özetlemek gerekirse aldatma yaşandığı takdirde fevri karar vermektense konuyu irdeleyebilmek ve bunu bir uzman eşliğinde gerçekleştirebilmek, psikolojik izlerini temizleyebilmek açısından önemli bir rol oynamaktadır.

Klinik Psikolog

Esin Salahur


Son Yazılar
bottom of page