top of page

Vajinismus


Vajinismus, cinsel birleşme denemelerinde vajina girişindeki kasların istemsiz olarak kasılması ve cinsel birleşmeye yönelik kaygının yaşanmasıyla karakterize olan cinsel işlev bozukluğudur. Kasılmalar sadece vajina girişinde değil bedenin bazı bölgeleri veya tümünde de yaşanabilmektedir. Kasılmalara ek olarak korku, çarpıntı, terleme, titreme, bacakların kapanması, ağlama, bulantı ve kusma gibi belirtiler de görülebilir. Kasılmalar nedeniyle çoğunlukla cinsel birleşme yaşanamaz. Cinsel birleşmeye engel teşkil eden bu kasılmaları kadın kendi isteğiyle yapmadığı gibi kendiliğinden de geçiremez. Dolayısıyla vajinismusu olan kadına “kendini kasma, serbest bırak” gibi telkinlerde bulunmak doğru değildir.

Vajinismusu olan kadınlar birleşme “tehdidi” ile karşı karşıya kalmadıklarında sevişmekten zevk alabilir ve orgazm yaşayabilirler. Ancak birleşme denemeleri veya deneme ihtimali korkuya sebep olur, istemsiz olarak kasılırlar ve haz almaktan uzaklaşırlar.


Vajinismusu olan kadınların cinsel birleşmeye yönelik bir takım yanlış inançları bulunmaktadır. Bunlardan bazıları;


  • Vajinam çok dar, oraya penis giremez.

  • Canım çok yanar, çok fazla kanamam olur.

  • Vajinam parçalanır.

  • Benim vajinam anormal, diğer kadınlarınkinden farklı.

  • Vajinamda duvar var, oradan içeriye hiçbir şey giremez.

Vajinismus tedavisi mümkün olan bir cinsel işlev bozukluğudur ve tedavide yöntem olarak cinsel terapi uygulanır. Tedaviye en iyi ve en kısa sürede yanıt veren cinsel işlev bozukluklarından biridir. Tedaviye çift olarak katılım çok önemlidir. Çiftin motivasyonu, gösterdikleri çaba ve vajinismusun şiddetine bağlı olarak tedavi süresi değişebilmektedir. Tedavinin ilk seanslarında çift cinsel sağlık, cinsel organların anatomisi ve fizyolojisiyle ilgili bilgilendirilir. Çiftin cinsellikle ilgili yanlış edindiği bilgiler üzerinde çalışılır ve ilerleyen seanslarda verilen egzersizlerle birlikte kademeli olarak çiftin korku ve kasılmadan uzak, haz aldığı birleşmeler yaşaması hedeflenir.

* Cinsel terapinin özel bir uzmanlık alanı olduğu ve bu konuda eğitim almış psikiyatrist ve psikologlar tarafından uygulandığı unutulmamalıdır. Tedavi arayışı içerisindeyken başvurulacak uzmanın eğitimi araştırılmalıdır.

Klinik Psikolog

Esin Salahur


Son Yazılar
bottom of page